Sit stil en bly stil!

SWAARTEKRAG: Die verhouding met die vestibulêre sisteem en die impak wat dit het op ons emosies (limbiese sisteem) en ons denke (kognitiewe brein)
September 19, 2023
Sit Still and Stay Still!
September 19, 2023

Deur Natasha Geyser

Hoeveel keer het jy al die woorde:

“SIT STIL & BLY STIL” in jou lewe gehoor?

As onderwyser en ma moet ek bieg dat dit ten spyte van my bewuste pogings steeds ‘n baie bekende frase in my lewe is. Nie net in die klaskamer nie, maar ook in die kerk, die winkels, restaurante, by die etenstafel en selfs voor die TV. Hierdie is net ‘n paar bekende “wees stil”-plekke.

Hoe moeilik kan dit vir ‘n kind wees om te verstaan dat dit op hierdie plekke gepas is om stil te sit en stil te wees?

Kinders is my passie en ek het vroeër die jaar besluit om navorsing te doen. My doel was om meer te leer oor hoe ons kinders kan help om te ontwikkel, om hulle dus in staat te stel om makliker in die klaskamer te leer. Jy sal waarskynlik van jou stoel af val wanneer jy hoor wat ek gevind het, maar luister asseblief na wat ek te sê het:

Ons kinders beweeg nie genoeg buite nie! Dit is ons skuld dat ons kinders nie kan stilsit nie.

Nou kan ek my al indink wat jy dink. Ons probleem is hulle beweeg altyd, vroetel altyd, so hoe kan jy sê hulle beweeg nie genoeg nie? Ons wil hê hulle moet stilbly, nie meer beweeg nie!

So vreemd soos dit mag lyk, na die lees van Dr Melodie de Jager se ongelooflike boek; Speel Leer Slim, het dit alles perfek sin gemaak. In haar boek verduidelik sy die belangrikheid van die kind se fisiese ontwikkeling en hoe dit verband hou met hul vermoë om ‘gepas’ te leer en op te tree.

Ek het die geleentheid gehad om my graad 2-klas na buite te neem en ‘n paar basiese oefeninge saam met hulle te doen, soos eenbeen-hop, staan op een been met ‘n boontjiesakkie op jou kop, loop op ‘n lae muur, gooi ‘n bal vir mekaar, spring met ‘n tou, asook spring en galop.

Tot my verbasing was hierdie oënskynlik eenvoudige bewegingsaktiwiteite nogal uitdagend vir die meeste van my graad 2’s, veral wat balans en koördinasie betref.

 

Die lig het vir my aangegaan –

Ons kinders beweeg nie genoeg nie!

As ’n kind se postuurspiere nie genoeg ontwikkel is nie of as hy of sy nie balans kan handhaaf nie, is dit onmoontlik vir daardie kind om regop en stil in die klaskamer te sit. Baie van hul breinkrag word gekanaliseer om hul liggame regop te hou. Dit kan uitputtend wees, veral wanneer jy ook probeer om ‘gepas’ op te tree. Die resultaat word dikwels gesien in oënskynlik ongewenste gedrag soos ‘n ineengesakte postuur, geboë skouers, lê op hul arms, leun op hul hande terwyl hulle skryf en lees, vroetel en swaai op hul stoele.

Die oplossing: Beweging!

Ons kinders moet buite speel … baie! Hulle moet klim, hardloop, rol, spring, galop, hop en spring. Hulle het die vryheid nodig om hul grense te verken en te toets. Hulle moet voorwerpe trek, stoot en lig. Dit is waar hulle hul groot motoriese spiere ontwikkel.

Volgens Dr. De Jager moet hierdie groot spiere eers ontwikkel voordat die kind hul fyn motoriese spiere suksesvol kan ontwikkel, wat betrokke is by vaardighede soos verf, knip, plak, skryf, lees en die gebruik van ‘n mes en vurk by die etenstafel.

Selfs om klein take in en om die huis te doen, kan help om jou kind se spiere te ontwikkel. Hierdie take gee kinders ook ‘n gevoel van verantwoordelikheid en help om hul selfvertroue te bou, nie op te blaas nie.

In haar boek, Speel Leer Slim, gee Dr. De Jager raad wat goud werd is vir my as ma en onderwyser.

Speel met jou kind. Leer en ontdek saam en doen niks vir jou kind wat hy of sy vir hulself kan doen nie.

Kom ons sit vir ‘n oomblik die boeke neer en gaan speel saam met ons kinders.

Bronnelys:

De Jager, M & Victor L. 2013.  Speel Leer Slim. Welgemoed:  Metz Press.

Speel Leer Slim {3 – 6 jaar}

Login

Lost your password?